U kunt een eerder verschenen nummer bestellen door een e-mail te sturen aan info@degodvannederland.net. Vermeld duidelijk uw naam, adres en woonplaats en het gewenste nummer (of de gewenste nummers). De prijs van een los nummer van De God van Nederland is € 9,95 (vanaf nummer 17: € 14,95). De verzendkosten zijn € 3,90 (buitenland: € 8,70) per nummer.

 
cover register


Registernummer, Jan–jun 2020.


Dit extra speciale nummer bevat twee uitgebreide registers op de twintig verschenen nummers:

 

 • Register op Bijdragen. 

 • Register op Personen.

Daarnaast zijn twee ‘fotokaternen’ opgenomen in dit Registernummer.

 

Tekstbijdrage: Jean Pierre Rawie.

Objecten: Rob van Hemert.

Foto’s: Ferry André de la Porte, Elisa Pesapane, Bob Polak, Peter H. Toxopeus en anderen. 

Tekeningen: Wilma de Bock, Don Englander, Frits Jonker, Lies Kindt, Elisa Pesapane, Dirk Wiarda en Frits Marnix Woudstra.

Belettering: Frits Jonker.

Ontwerp cijfers: Frits Jonker.

Vormgeving: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).

 
cover nummer 20


Jaargang 5, Nummer 20,  Jul–dec 2019.


Eindelijk! De God van Nederland biedt een basiscursus Stotteren, want iedereen kan leren stotteren. Stotteren heeft nu eenmaal heel veel voordelen.

Er is een cursus voor kinderen, een cursus voor beginners en een cursus voor gevorderden.

Met beschouwingen door professionele stotteraars als Bob Frommé, Camiel Hamans, Rob Biersma, en de hakkelaar Peter Paul de Baar. Er zijn inzichtbiedende essays van Frits Abrahams en taalkundige Margreet Verboog. Arie Storm stelt: ‘Schrijvers moeten hun kop houden!’ Solange Leibovici schrijft: ‘Homo stotteraars zijn bedriegers en leugenaars.’


En verder. De Grote Hugo Brandt Corstius Quiz! August Willemsen v-v-v-ertelt! De Stotterpuzzel! Gabriël Kousbroek over Gerrit de Stotteraar! Vic van de Reijt en de Internationale Stotter Top 10!


Tekeningen van Peter van Hugten, Elisa Pesapane, Don Englander, Dirk Baartse, Teun Nijkamp, Lies Kindt, Dirk Wiarda, Barbara Stok en découpages van Herwolt van Doornen.


Bijdragen van Bob Polak, Rob van Hemert, Yolanda Huntelaar, Huug Schipper, Piet Schreuders, Lieneke Frerichs, Herma Meere Huib Ludriks en Andres Jongenelen.

 

Vormgeving: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).

NB Dit is het (voorlopig) laatste nummer van De God van Nederland.
cover nummer 18

Jaargang 5, Nummer 19, Jan–jun 2019.


De God van Nederland besteedt aandacht aan de stand van zaken op het gebied van de beeldende kunst. Een reeks musea passeert de revue.


Michiel Romeyn, geïnterviewd door Corrie Verkerk, over het Stedelijk Museum Amsterdam. Hans Heesen over MORE. Jeroen van Merwijk over het Centraal Museum. Andres Jongenelen over Museum Kranenburgh. Dirk van Delft over Museum Voorlinden. Raymond van den Boogaard over het Rob Scholte Museum en Jean Pierre Rawie over het Groninger Museum. En natuurlijk… het Lucebert Museum in Alkmaar!


Verder: Gabriël Kousbroek over de Geert Verbeke Foundation, Piet Schreuders over het Beatles Museum, Frits Jonker over het Flipje van Tiel Museum, Yolanda Huntelaar over (opnieuw) Museum Kranenburgh en Huug Schipper over het Rijksmuseum.


Met verder bijdragen van: Solange Leibovici (‘art brut’), Jack van der Weide (‘W.F. Hermans en Willem van Genk’), Sarah Verroen, Bob Polak, Vic van de Reijt (Elsschot Museum!), Lieneke Frerichs (Nescio!), Herma Meere (fonteinen!), Marion Peters en Anthonie van der Veen (over Daniël Groen).


Coverfoto: Willem Popelier. Schilderijen: Gineke Zikken. Objecten: Maureen Bachaus en Rob van Hemert. Tekeningen: Dirk Baartse, Herwolt van Doornen, Don Englander, Peter van Hugten, Frits Jonker, Lies Kindt, Elisa Pesapane en Barbara Stok. Foto: Ferry André de la Porte. En nog veel meer. Vormgeving: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).
cover nummer 18

 

Jaargang 5, Nummer 18, Jul–dec 2018.


De God van Nederland, die alles ziet, staat in dit nummer stil bij de seksuele bevrijding van de jaren zestig die is verworden tot de seksuele verwording en vulgariteit van nu. Wat ooit erotiek en intieme sensualiteit was, is nu vaak platte en ordinaire seks. En tegelijk doemen er alweer Een Nieuwe Zedigheid & Kuisheid op. Gadverdamme!


De God van Nederland bespreekt een reeks erotische en anderszins geaarde boeken, van vroeger tot op de dag van vandaag. Van Les liaisons dangereuses en Markies de Sade tot aan Histoire d’O en Het seksuele leven van Catherine M. Van Ik, Jan Cremer en Turks fruit via De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt tot aan het werk van Gustaaf Peek en Heleen van Royen.


Met bijdragen van Raymond van den Boogaard, Daan Doesborgh, Solange Leibovici, Lisette Lewin, Willem Melchior, Jeroen van Merwijk, Vic van de Reijt, Huug Schipper, Piet Schreuders, Gerdy van der Stap, Arie Storm, Sarah Verroen en Marja Vuijsje. En nog vele anderen.


Tekeningen van Dirk Baartse, Don Englander, Peter van Hugten, Frits Jonker, Lies Kindt, Elisa Pesapane, Barbara Stok en Gineke Zikken. Foto’s van Ferry André de la Porte, Willem Popelier en Carmen de Vos. Kunst van Rob van Hemert. En nog veel meer. Vormgeving: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).

cover nummer 17

 

Jaargang 5, Nummer 17, Jan–jun 2018.


Wat is er geworden van de schrijvers en kunstenaars die geboren zijn tussen 1954 en 1966, en in de jaren ’80 en begin ’90 zijn gedebuteerd? Al meer dan dertig hebben inmiddels hun 60ste niet gehaald. Ze stierven na een hedonistisch leven vol drank en drugs, kregen vroegtijdig hartproblemen of kozen in hun wanhoop voor zelfdoding.


De God van Nederland
, die alles ziet, staat in dit nummer stil bij die Gedoemde Generatie. Hij beziet de No Future-generatie van huizenkrakers, doemdenkers, snuivers en slikkers. Hangouderen waren het, mannen vooral, die zich de Maximalen noemden en die elkaar naar het leven stonden. De God van Nederland onderzoekt wat ze betekend hebben voor de literatuur en de kunsten en wat ze hebben nagelaten – in beide betekenissen.


Met bijdragen van Hein Aalders, Karin Amatmoekrim, Daan Doesborgh, Anton de Goede, Patrick van den Hanenberg, Theodor Holman, John Jansen van Galen, Ariejan Korteweg, Lucas Ligtenberg, Herma Meere, Peter Nijssen, Job van Oel, Bob Polak, Marja Pruis, Vic van de Reijt, Huug Schipper, Gerdy van der Stap, Arie Storm, Sarah Verroen, Peter Verstegen, Frits Marnix Woudstra. En nog vele anderen.


Tekeningen van Dirk Baartse, Don Englander, Peter van Hugten, Frits Jonker, Lies Kindt, Gabriël Kousbroek, Elisa Pesapane en Paul van der Steen. Foto’s van Bob Bronshoff en Willem Popelier. Kunst van Maureen Bachaus en Rob van Hemert. En nog veel meer. Vormgeving: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam).
cover nummer 16

 

Jaargang 4, Nummer 16, Jun–dec 2017.


Met onder andere:

 

Hoe ver kan een biograaf gaan? Hoe ver mag een biograaf gaan? Hoe ver moet een biograaf gaan? Ging Koen Hilberdink over de grens in zijn biografie van Johan Polak? Ja! Ging Geke van der Wal over de grens in haar biografie van Rob van Gennep? Nee!

Zeven biografen aan het woord: Joep Bremmers (Simon Vinkenoog), Igor Cornelissen (Mathilde Visser), Elsbeth Etty (Willem Wilmink), Henk van Gelder (Adèle Bloemendaal), Mirjam van Hengel (Remco Campert), Marjo van Soest (Emmy van Lokhorst), Aleid Truijens (Hella S. Haasse). En… Lieneke Frerichs over haar werk aan de biografie van Nescio.

Frederik van der Kamp maakt de stand op van de Nederlandstalige biografieën en telt de PPJ: het aantal Pagina’s Per Jaar in een biografie. Léon Hanssen wint de Zwammaardoor-bokaal 2017! C.J. Aarts bespreekt alle Elsschotbiografieën, Dirk Baartse over de beste kunstbiografieën.

En natuurlijk… De Grote Willem Otterspeer Quiz!

Bijdragen verder van o.a. Yolanda Huntelaar, Nicolien Mizee, Bob Polak, Huug Schipper en Piet Schreuders. Tekeningen van Dirk Baartse, Wilma de Bock, Rob van Hemert, Frits Jonker, Lies Kindt, Jeroen van Merwijk, Elisa Pesapane, Barbara Stok en Frits Marnix Woudstra. Foto’s van Ferry André de la Porte en Maureen Bachaus. En nog veel meer.
cover nummer 15

 

Jaargang 4, Nummer 15,
Mei 2016–mei 2017.


Met onder andere:

Een uniek overzicht van schrijvers, dichters en kunstenaars die (in vredestijd) bij een fataal ongeluk om het leven kwamen: van Jan Hanlo tot Gerard den Brabander, van Marina Schapers tot Sannes Sannes, van Faber Heeresma tot Nanda van der Zee, van Jaap Hillenius tot Max Heymans.

Een spookrijder op de weg! Serge van Duijnhoven over de dood van NRC-journalist Joris Abeling in Hongarije. Gerard Termorshuizen over de vliegramp van De Uiver die D.W. Berretty het leven kostte. Jean Pierre Rawie over de valpartij van Emile Henssen. Piet Schreuders over de verdrinkingsdood van Alje Olthof. Frits Marnix Woudstra over de mysterieuze verdwijning van Bas Jan Ader op de Atlantische Oceaan.

 

Huib Ludriks fileert ‘De laatste deur’, de zogenaamde zelfmoordbijbel van Jeroen Brouwers.

 

Plaats delict! Vic van de Reijt doet op het Rembrandtplein sporenonderzoek naar de moord op Jean-Louis Pisuisse.

 

En: Is de vier Helden van De God van Nederland (Nescio, Willem Elsschot, Willem Frederik Hermans en Karel van het Reve) weleens een ongeluk overkomen? Lieneke Frerichs, Vic van de Reijt, Bob Polak en Gerard Klooster doen verslag.

Tekeningen van Dirk Baartse, Wilma de Bock, Peter van Hugten, Lies Kindt, Gabriël Kousbroek, Jeroen van Merwijk, Elisa Pesapane en Barbara Stok. Foto’s van Ferry André de la Porte. En nog veel meer.
cover nummer 14

 

Jaargang 4, Nummer 14, Jan–apr 2016.


Met onder andere heel veel meer:

J.P. Rawie en Midas Dekkers op een barre/kille kroegentocht samen met Vic van de Reijt in Oost-Groningen tijdens het koudste april-weekend sinds 1563;

Een wel heel bijzonder interview door Corrie Verkerk met Joop Visser/Jaap Fischer (ooit werkzaam in het Oost-Groningse);

Beelden van Herbert Nouwens, beeldend kunstenaar te Slochteren;

Gedichten van dichter Kees Stip;

Marianne Braun over de CPN in Finsterwolde;

Aandacht voor Boer Waalkens, kunstpionier in Oost-Groningen

Nanne Tepper: mislukt auteur.

En bijdragen van de vaste medewerkers Lieneke Frerichs, Bob Frommé, Gabriël Kousbroek (over de verdrinkingsdood van de vader van Johannes van Dam in Pekela), Jeroen van Merwijk, Paul Onkenhout en Dick Welsink (en: Louis Stiller en Erik Nieuwenhuis).

 

Tekeningen van Dirk Baartse, Wilma de Bock, Herwolt van Doornen, Lies Kindt, Jeroen van Merwijk, Elisa Pesapane en Barbara Stok. Foto’s van Ferry André de la Porte. En nog veel meer.
cover nummer 13

 

Jaargang 4, Nummer 13, Jul–dec 2015.


Wat is de stand van zaken in de periode 2000–2015? Onder het motto ‘De 21ste eeuw? Zó’n eeuw!’ nemen redactie en medewerkers de stand in het land op.

‘Haalt de Nederlandse literatuur 2084?’ Vic van de Reijt legt uit. En ook: Hoe is het gesteld met de belangstelling voor de helden van De God van Nederland: Willem Frederik Hermans, Nescio, Willem Elsschot en Karel van het Reve?

Interviewster Corrie Verkerk: ‘Hoe vergaat het Nederland in de 21ste eeuw?’ Maarten van Rossem: ‘Dan bent u bij mij aan het juiste adres.’

En ook: De moord op Pim Fortuyn in beeld gebracht door Wilma de Bock, de moord op Theo van Gogh door Gabriël Kousbroek.

De stand in cabarettenland. Jeroen van Merwijk: ‘Er zijn twee twee soorten cabaretiers: succesvolle cabaretiers en niet zo succesvolle cabaretiers.’

En ook: ‘Vrouwen van nu’. Hoe verder na de tweede feministische golf? Katharina Kouwenhoven legt uit. En ook: hoe is het wonen in bejaardenhuis Bergen N.-H. na zijn vertrek uit gekkenhuis Amsterdam? Bob Polak vertelt.

Tekeningen van Dirk Baartse, Lies Kindt, Maria Mendes, Elisa Pesapane en Barbara Stok. Werk van Anthonie Sas. Foto’s van Ferry André de la Porte. En nog veel meer (De Grote Nederlandse Politica en Politici Quiz!).

NB Van deze editie bestaan twee versies: de editie-Balkenende en de editie-Rutte.
cover nummer 12

 

Jaargang 3, Nummer 12, Jan–jun 2015.


Hoe zinvol ging het gewapend verzet te werk tijdens de Tweede Wereldoorlog? Lokten de acties van verzetshelden zoals Hannie Schaft niet vooral represailles uit?

Eric Slot staat stil bij de rechtvaardigheid van al die verzetsliquidaties. Ad van Liempt schetst de details van de moord op ‘chef-Jodenjacht’ Wim Henneicke. Monique Baars polemiseert over ‘al die pief-paf-poefhelden die nog altijd de hemel in worden geprezen’.

Verder o.a.: de leugens van ‘de moordenaar van de Beethovenstraat’ Louis van Gasteren, strips van Gabriël Kousbroek en Wilma de Bock over de liquidaties in De aanslag van Harry Mulisch en W.F. Hermans’ Madelon in de mist van het schimmenrijk; de verkiezing van Nederlands Mooiste Verzetsmonument; en Vic van de Reijt en Lieneke Frerichs over Willem Elsschot en Nescio in oorlogstijd.

Hoe ligt de Waalsdorpervlakte er momenteel bij? Stijn van Diemen doet verslag. Tekeningen van Dirk Baartse, Lies Kindt, Nienke Oldenhuis, Elisa Pesapane en Barbara Stok. Foto’s van Ferry André de la Porte. En nog veel meer (De Grote Nederlandse Oorlogsfilm Quiz!).
cover nummer 11

 

Jaargang 3, Nummer 11, Apr–dec 2014.


Seks en erotiek in leven en werk van Arnon Grunberg.

Met twee, niet te vermijden essays van Arnon Grunberg: ‘Hoe de openbare ruimte een stripclub voor andermans trauma werd’ en ‘Na de honger’. Een must voor elke verzamelaar.

‘Uit Zuid’: fiets- en wandeltocht door Bob Polak langs alle seksplekken in het Amsterdam-Zuid van Arnon Grunberg.

‘Een wereld van wit katoen en lange pijpen’: niets verhullend essay van Nina Polak over de onderbroek in het werk van Arnon Grunberg.

Hoe verliep de ontmaagding van Arnon Grunberg? Gabriël Kousbroek onthult.

De meester-ontwerper van de Grunberg-boeken Ron van Roon aan het woord: ‘Ik sta mijzelf alles toe.’

Ongeschoren schaamte: de cover van Tirza geanalyseerd door vormgevers Yolanda Huntelaar, Huug Schipper, Pieter Boddaert en Louis Stiller.

Tekeningen, strips en illustraties van Wilma de Bock, Nienke Oldenhuis, Lies Kindt, Dirk Baartse en Barbara Stok. Foto’s van Ferry André de la Porte en Edo Landwehr. Découpage door Herwolt van Doornen. En nog veel meer.
cover nummer 3

 

Jaargang 3, Nummer 10, Jan–mrt 2014.

 

Beunhaas in biografenland: De o’s van prof. dr. Willem Otterspeer in zijn omstreden Hermans-biografie De mislukkingskunstenaar.

 

Onjuist. Onvolledig. Onevenwichtig. Onmatig.

 

Bob Polak: Hoe behandelde prof. dr. Otterspeer het oorlogsverleden van Willem Frederik Hermans? (Antwoord: niet of nauwelijks).

 

Dirk Baartse: Hoeveel beter is de Hermans-biografie van Hans van Straten dan de Hermans-biografie van Willem Otterspeer? (Antwoord: veel beter).

 

Rob Delvigne: Leed Hermans aan het Autisme-SpectrumStoornis? (Antwoord: ja).

 

Frederik van der Kamp: Hoe dik is de Hermans-biografie van prof. dr. Willem Otterspeer? (Antwoord: heel erg dik).

 

En verder: Piet Schreuders over de Hermans-biografie en de Beatles-biografie. Huib Ludriks over Tante Lien. Herma Meere over een standbeeld voor Hermans in Amsterdam. Pieter Boddaert over de beste cover van een boek over Hermans. Huug Schipper over de vormgeving van de Hermans-biografie van prof. dr. Otterspeer. En nog veel meer.


Tekeningen/collages van o.a.: Herwolt van Doornen, Rob van Hemert, Lies Kindt, Nienke Oldenhuis en Barbara Stok.

cover nummer 9

 

Jaargang 3, Nummer 9, Okt–dec 2013.

 

‘Mijn collega komt zo bij u.’ ‘We zijn vandaag maar met z’n tweeën.’ ‘Weet u al wat u wilt hebben?’ ‘Komt eraan.’ ‘Gaan we doen.’ ‘Goede keus.’ ‘Was het lekker?’ ‘Heeft het gesmaakt?’ ‘Kunnen we al afruimen?’ ‘Nou, u heeft wel uw best gedaan.’ ‘Heeft u het niet kleiner?’ ‘Uw jas? Die hangt achter.’ ‘U komt er verder zelf wel uit?’
 
Hoe overleef je een etentje in een restaurant? Hoe klantvriendelijk zijn ze en in de horeca? Beschouwingen van Tom Kellerhuis, Arnon Grunberg, Hiske Verspille, Mensje van Keulen, Janneke van der Horst en Niels Gerson Lohman. Indisch eten in Holland: de ervaringen van San Fu Maltha en Rob & Judy van Hemert. Kleur- en stijladvies voor Joop Braakhekke.

‘Ober!’, een diepteanalyse van Gabriël Kousbroek. De vormgeving in de horeca: Pieter Boddaert, Louis Stiller en Huug Schipper. Joosje Noordhoek: In memoriam Johannes van Dam. Frits Jonker: suikerzakjes in Holland.

En verder. Analyses van Lieneke Frerichs, Vic van de Reijt en Bob Polak: Nescio, Willem Elsschot en Willem Frederik Hermans over de horeca. Tekeningen/collages van o.a.: Dirk Baartse, Maureen Bachaus, Herwolt van Doornen, Elise van Iterson, Lies Kindt, Nienke Oldenhuis,en Gineke Zikken. Foto’s: Edo Landwehr, Ferry André de la Porte en Peter H. Toxopeus.

cover nummer 8

 

Jaargang 2, Nummer 8, Juli 2013.

 

Alles (nou ja, alles…) over de supermarkt aller supermarkten!
 
Hoe Albert Heijn in de steden een monopoliepositie wist te veroveren. Hoe het toegaat op het hoofdkantoor in Zaandam: een verslag van Hans Hogenkamp. Hoe Albert Heijn omgaat met zijn producten: een onderzoek door voedseldeskundige Marijke Samsom.
Maar ook: hoe Albert Heijn bij tweeverdieners aan huis bezorgt. Hoe Albert Heijn een ontmoetingsplek is voor alleenstaande types. Hoe Albert Heijn werk biedt aan ‘nieuwe Nederlanders’.

En verder. Elja Looijestijn in de enige AH die tot 00.00 uur geopend is. Wat vinden deskundigen van de vormgeving van AH? Pieter Boddaert, Frits Jonker, Piet Schreuders en Louis Stiller aan het woord.
Analyses van Lieneke Frerichs, Vic van de Reijt en Bob Polak: Karel van het Reve, Willem Elsschot en Willem Frederik Hermans over shoppen in de 20ste eeuw. Tekeningen/collages van o.a.: Maureen Bachaus, Herwolt van Doornen, Lies Kindt, Gabriël Kousbroek, Nienke Oldenhuis,en Barbara Stok. Foto’s: Edo Landwehr, Ferry André de la Porte en Thomas Vahé.cover nummer 7

 

Jaargang 2, Nummer 7, April 2013.

 

Koning, keizer, prins-gemaal, Popla gebruiken ze allemaal! Bij de troonsbestijging van Willem-Alexander. De zienswijzen en vergezichten van o.a. Hugo Brandt Corstius, Johannes van Dam, Arnon Grunberg, Maarten ’t Hart en San Fu Maltha.
 
Elja Looijestijn interviewt Peter van Straaten. Gabriël Kousbroek tekent De hoeksteen van de samenleving ten paleize. Piet Schreuders onthult: ‘Majesteit werd beledigd door Pootjes!’ Wat zijn de beste portretten van de Majesteit? Wat zijn de beste singletjes? Jimmy Tigges: ‘Je bent de stoot de stoot van de kroon / Zo lief zo lief zo lief zo gewoon.’

Analyses van Lieneke Frerichs, Vic van de Reijt en Bob Polak: Nescio, Karel van het Reve, Willem Elsschot en Willem Frederik Hermans over de monarchie. Tekeningen/collages van o.a.: Willem, Theun de Winter, AnoNe, Willem van Manen, Maureen Bachaus, Herwolt van Doornen, Nienke Oldenhuis, Lies Kindt en Barbara Stok. Foto’s: Edo Landwehr en Ferry André de la Porte.

Waarschuwing: dit nummer bevat expliciet materiaal.

 cover nummer 3

 

Jaargang 2, Nummer 6, Januari 2013.

 

Bladen, blaadjes en bladenmakers! Wat was het beste blad sinds 1945? Hoe ziet de Toplijst van Bladen en Blaadjes eruit? En hoe de Tiplijst? De Jury van de Bladen en Blaadjes Prijs 2013 heeft geoordeeld!

Wie zijn die bladenmakers? Portretten van Frits Jonker (ShowCase), George Moormann (De Zingende Zaag), K. Schippers (Barbarber), Theo Kars (Tegenstroom), Jan Kooi (PrimeTime Magazine), Dennis Gaens (Kutgitaar) en Barbara Stok (Barbaraal). Piet Schreuders: ‘Mijn eerste blaadje.’ Peter Schröder: ‘Hitweek als krant.’ Peter Andriesse: ‘Kamikaze kwam voort uit rancune.’


Interviews: Hugo Hoes en Elja Looijestijn. Lieneke Frerichs: Nescio en de Vlagtwedder Grensbode. Vic van de Reijt: Willem Elsschot en Alvoorder. Bijdragen en beschouwingen van: Dirk van Weelden, San Fu Maltha en Bob Polak. Jeroen van Merwijk: 'Er kan nog wel zo’n kutblad bij.’

Foto's: Ferry André de la Porte en Edo Landwehr. Tekeningen/collages van o.a. Maureen Bachaus, Herwolt van Doornen, Nienke Oldenhuis en Lies Kindt.
cover nummer 3

 

Jaargang 2, Nummer 5, Oktober 2012.

 

Van havengebied naar stadsgebied. De Kop van Zuid in Rotterdam, 't Eilandje in Antwerpen, het Oostelijk Havengebied in Amsterdam, van Barcelona en Genua tot Liepaja en Karosta, loods wordt loft. Impuls voor de stad of impuls voor de rijken?


Met verder. Lieneke Frerichs: Nescio en het Buiten-IJ. Bob Polak: W.F. Hermans en de Javakade. San Fu Maltha: Rotterdam wereldhaven. Jeroen van Merwijk: 'Leegstaande havengebieden niet aan te slepen.'
Met foto's van Ferry André de la Porte, Edo Landwehr en Ossip van Duivenbode. Tekeningen van Barbara Stok, Nienke Oldenhuis en Elise van Iterson.

 


 
cover nummer 3

 

Jaargang 1, Nummer 4, Juli 2012.

 

Marja Pruis buigt zich over de geschiedenis van het pijpen.
Arthur van Amerongen bezoekt morsige plekken in de Amsterdamse binnenstad.
Barbara Stok tekent een erotische Vincent van Gogh-strip.
Kira Imker doet verslag van het baltsgedrag in de Tweede Kamer en sociëteit Nieuwspoort. 

 

Verder o.a.: erotische tekeningen van Siegfried Woldhek en
Gabriël Kousbroek.

 

 

 

 


 
cover nummer 3

 

Jaargang 1, Nummer 3, April 2012.

 

Tom Lanoye over de noodzaak van een cordon sanitaire in Nederland.
Jonge Duitsers in Nederland: ‘De kut-marokkanen van nu zijn de rotmoffen van toen.’
Gabriël Kousbroek op bezoek bij G.K. van het Reve en Matroos Vos. 

 

Met verder: Interviews met Arnon Grunberg (‘Ik kan mijn moeder niet los denken van de oorlog’) en fotograaf Willem Popelier (‘Tomoko Sawada!’). Felix Strategier: ‘Links of rechts theater? Het gaat om goed theater.’ Marjon van Royen in Rio. Het NOS-Journaal in het hart van Nederland. Anton de Goede herdenkt Heere Heeresma (1932–2011). Columns van Renske Jonkman, Oscar Kocken en Ruben Jacobs. Mensje van Keulen over de dood. Bob Polak: ‘Holman in Holland, een indo in calvinistenland die er nog steeds niets van begrijpt.’ Vic van de Reijt: Elsschot was geen rijstkakker. Kleur- en stijladvies aan Ann Goldstein (Stedelijk Museum). Nieuwe rubrieken, nieuwe tekenaars, Oude Helden (Hermans, Elsschot, Nescio, Karel van het Reve) en Jonge Honden. In de rubriek Dichters & Denkers dit keer: Matthijs van Nieuwkerk. Mijn God, Mijn God, waarom heeft u ons verlaten?
cover nummer 2

 

Jaargang 1, Nummer 2, Januari 2012.

 

Paul Schnabel over Welvaart en chagrijn in Nederland.
Midas Dekkers wil graag Henk Bleker eens in een donker steegje tegenkomen.
Fotograaf Jordi Huisman belicht de toestand in Laren NH. 

 

Met verder: interviews met Arnon Grunberg en beeldend kunstenaar Rob van Hemert. Gabriël Kousbroek overleefde een dagje in de stad. Columns van Liesje Schreuders, Oscar Kocken en Lieke Noorman. Mensje van Keulen was met Karel van het Reve op bezoek bij J.M.A. Biesheuvel.  Theatermakers Jeroen van Merwijk en Felix Strategier. Vic van de Reijt: Elsschot had een geheim reclameplan. Rob Delvigne: hoe grijs was het oorlogsverleden van Willem Frederik Hermans? Minister Hans Hillen kan wel een kleur- en stijladviesje gebruiken. San Fu Maltha en zijn film over de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Barbara Stok verstript het leven van Vincent van Gogh. In de rubriek Dichters & Denkers dit keer: Ramsy Nasr.
cover nummer 1

 

Jaargang 1, Nummer 1, Oktober 2011.

 

Herman Vuijsje over De verrommeling van Nederland.
Herman Finkers over de aanval op het Twentse landschap.
Ferry André de la Porte over de toestand in Amsterdam.

 

Met verder: interviews met Arnon Grunberg en beeldend kunstenaar Maureen Bachaus. Voorpublicatie van een unieke editie van Nescio. Theatermakers Jeroen van Merwijk en Felix Strategier. Columns van Renske Jonkman, Oscar Kocken, Annemarie Oster en Fanny van de Reijt. Jan Blokker schreef honderd boeken. San Fu Maltha en zijn film over de Joodse verzetsheld Walter Süskind. Barbara Stok verstript het leven van Vincent van Gogh. De Helden van De God van Nederland Willem Elsschot, Willem Frederik Hermans, Nescio, Karel van het Reve. In de rubriek Dichters &

Denkers dit keer: Joost Zwagerman.